A petíciót az alábbi linken PDF formátumban is elérheti!

A társadalmi béke alapja az együttműködési szándék, a kölcsönös tisztelet és a bizalom. A békesség nem adottság, naponta tennünk kell érte.

A társadalmi békéhez társadalmi párbeszédre van szükség. A párbeszéd fenntartásával megelőzhető a viszálykodás, a gyűlölködés, a szélsőségesség és az erőszak. Az ellentétes nézetű embereknek is szóba kell állniuk egymással, ahogy az 1989-es Ellenzéki Kerekasztal résztvevői tették.

A társadalmi párbeszéd résztvevői meghallják és meghallgatják a „másikat”. Mindez előfeltétele a széles körű támogatást élvező, közös jövőkép kimunkálásának.
A dialógus kultúrájának és gyakorlatának kiépítése és fenntartása – és ezáltal a társadalom szétszakadásának megakadályozása – egyetemes magyar érdek.

Ennek érdekében:
• a párbeszéd intézményét jogszabályban/alkotmányban is rögzíteni kell;
• létre kell hozni „párbeszédpontokat”;
• az oktatás szerves részéve kell tenni a párbeszéd képességének fejlesztését.

Az első lépés legyen egy Párbeszédfa elültetése és ezzel az első „párbeszédpont” kialakítása a budai Tabánban!

A Párbeszédfa lesz az 1989-es ellenzéki kerekasztal résztvevőinek egyik hagyatéka mindazon magyarok számára, akik kiállnak az ellenségeskedés megszűntetése, a gyűlölködéstől és megbélyegzéstől mentes beszéd, az emberi méltóság, a kölcsönös tisztelet és az érintettek bevonásával történő konfliktuskezelés mellett.
Teremtsük meg a párbeszéd kultúráját és gyakorlatát!

Budapest, 2022. február 25.

Szeretettel várjuk a Párbeszédfa ünnepélyes ültetése alkalmából március 26-án 11:00-kor a Tabán Játszótéren.
Kérjük, részvételi szándékát jelezze az ŰRLAP kitöltésével! Adatkezelési Tájékoztatónkat EZEN a linken érheti el.
Kérjük, kérdéseit a This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. címre küldje.